Sugárút

Példamutató összefogás a Köröndért

2014. október 02. - Sugár.út

A sajnálatos júliusi tűz óta az önkormányzat minden erejét megmozgatva igyekezett segíteni a pórul járt lakókon. A választások közeledtével a baloldali kis pártok összefogása igyekezett kampánytémává silányítani a történteket, és a jelenlegi városvezetésre hárítani minden felelősséget. Korábbi bejegyzésünkben feltártuk a tűzig vezető zavaros mutyikat, melyekből tisztán látszik, hogy a jelenlegi vezetés vajmi keveset tehet a most uralkodó áldatlan állapotokról, ellenben a 2010 –ig regnáló balliberális polgármesterek bűnei jól láthatóak. A károsultak szerencséjére Hassayék kampány helyett inkább a cselekvést választották, érdemes összefoglalni, milyen intézkedések történtek július 15 –e óta.

2.jpg

Július 17 –én az önkormányzat személyenként 50 ezer forintos gyorssegélyt (családok esetében további 20 ezer/fő) biztosít, később 250 millió forintot különített el az életveszély elhárítási munkák fedezésére, illetve további 30 millió forintot biztosított a károsultak lakhatási támogatására. Ez azt jelenti, hogy a fedél nélkül maradtak apartmanokban, önkormányzati bérlakásokban tudtak ideiglenes elhelyezkedni, akik pedig nem szerettek volna élni a felajánlott lehetőségekkel, 100 ezer forintig albérlet hozzájárulást igényelhettek.
Július 18 –án szerződést köt a Triagonál Kft. –vel a külső életveszély-elhárítási munkák elvégzéséről.
Két héttel a tűz után az önkormányzat minden károsult lakhatásáról gondoskodott, a legutóbbi társasházi közgyűlésen pedig az önkormányzat felajánlotta a védőszerkezet tervezésének költségeinek a fedezését, illetve a vízelvezető rendszer kitisztítását.

A mai sajtótájékoztatón pedig Hassay Zsófia bejelentette, hogy a Forster Központ és a kormány az önkormányzattal együttműködve közösen, az örökségvédelmi keret terhére megkezdik a védő-tetőszerkezet felépítését. Fontos kiemelni, hogy a munka az állagmegóvás és a későbbi teljes helyreállítás elengedhetetlen első lépcsője, ezért még az ingatlan nem válik lakhatóvá. Polgármester asszony hozzátette, hogy természetesen mindaddig, amíg a munkálatok tartanak, továbbra is biztosítják a károsultak lakhatását. A munkák ütemtervét, és a pontos határidőket később ismertetik. Remélhetőleg hamarosan visszatérhetnek lakásaikba a családok, és a műemlék védett épület is visszanyeri eredeti formáját, amelyre Terézváros újra büszke lehet.

 UPDATE:

Ma reggel Hassay Zsófia a Kossuth Rádióban beszélt a tegnapi bejelentésről. Érdemes meghallgatni, katt a narancssárga gombra :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sugarut.blog.hu/api/trackback/id/tr796753459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemer3 2014.10.03. 10:58:27

Nem az önkormányzat feladata lenne, de mégis segít a helyreállításban a kormánnyal közösen.
A baj az, hogy a baloldal ennek ellenére akadékoskodik, ráadásul pont egy olyan ingatlannal kapcsolatban, amit annak idején ők kótyavetyéltek el.
Lásd: vádemelési javaslat a terézvárosi ingatlanpanama ügyben (MNO szept.30)
Egyébként az is szép gesztus, hogy az eredetileg hat hónapra tervezett lakhatási hozzájárulást meghosszabbította az önkormányzat, amíg az épület lakhatóvá nem válik.

Reich Tódor 2014.10.03. 11:01:40

Legalább az önkormányzat tesz valamit abból a kevés pénzből, ami rendelkezésére áll! Azt nem értem, a kormány miért ad ilyen nehézkesen pénzt, mintha a fogát húznák??? Nem gáz nekik, hogy egy lepukkant sugárúton - ami az ország büszkesége, a világörökség része - kocsikáztatják végig a külföldről ide látogató prominens személyiségeket??? Ebből azért sokat le tudnak vonni a magyarok igényességéről, hozzáállásáról.

Rózsikaa 2014.10.03. 11:13:08

Nem lennék a károsultak helyében! Még jó, hogy a polgármester asszony nem ül a babérjain és küzd minden fillérért.
Nagyon kívánom, hogy mielőbb rendeződjön ez az ügy és a lakók kifogástalan állapotban visszakaphassák lakásaikat.

BelvárosiDzsungel 2014.10.03. 11:23:18

Szerintetek Bécsben vagy Berlinben, akár Amsterdamban már állna a leégett ház? Ugyan azt el kell ismernem, hogy magyar viszonylatban valóban példamutató ez az összefogás. Sajnos. Talán most valami elkezdődik...
süti beállítások módosítása